Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, gericht op klachten in het gebied van het bekken, de buik en de bekkenbodem. Deze klachten komen voor bij vrouwen én mannen, van jong tot oud.

De behandelingen van de bekkenfysiotherapeut zijn gericht op het herstel van de balans in en rondom uw bekken. De bekkenfysiotherapeut beoordeelt uw klachten zowel lokaal vanuit de bekkenbodem, regionaal vanuit uw bekken, buik en lage rug als holistisch, vanuit de invloed van u als persoon.

Bekkenfysiotherapie kan helpen bij diverse klachten, waaronder:

  • Incontinentie (bijv. urine- of ontlastingsverlies)
  • Seksuele klachten (bijv. pijn bij vrijen of erectieproblematiek)
  • Plasklachten (bijv. vaak of moeizaam plassen, regelmatig een blaasontsteking of pijn bij het plassen)
  • Verzakkingsklachten

Zwangerschap en bevalling hebben een grote impact op uw lage rug, bekken en bekkenbodemspieren. Het is verstandig om bij rug/bekken- of bekkenbodemklachten een bekkenfysiotherapeut te bezoeken, ook om toekomstige problemen te voorkomen.

Wanneer u langer dan zes weken geleden bent bevallen, raden wij u aan om de online Bekken(bodem)check te doen. Na het invullen van de vragenlijst krijgt u advies of het nodig is om een afspraak te maken. Twijfelt u? Neem gerust contact op met onze praktijk.

Veelgestelde vragen

In de meeste gevallen hebt u geen verwijzing nodig. Sommige verzekeraars eisen wel een verwijzing voor bekkenfysiotherapie i.v.m. urine-incontinentie. Hiervoor geldt een vergoeding van 9x uit de basisverzekering.

Op http://www.defysiotherapeut.com vindt u alle geregistreerde bekkenfysiotherapeuten. Ook onze bekkenfysiotherapeuten staan hier geregistreerd.

Neem naar de eerste afspraak altijd een geldig legitimatiebewijs mee en een eventuele verwijsbrief. Neem ook 2 handdoeken mee. Een grote handdoek waar u op kunt liggen en een kleinere handdoek om uzelf mee te bedekken.

Bent u ongesteld tijdens uw afspraak? De behandeling kan gewoon doorgaan. Als u het echter zelf niet fijn vindt om tijdens uw menstruatie een inwendige behandeling te ondergaan, kan de therapeut in de meeste gevallen een alternatieve behandeling aanbieden, zodat uw afspraak toch door kan gaan.

Bekkenfysiotherapeuten houden zich aan de richtlijn voor hygiënisch werken in het bekkenbodemgebied.

Ja, onze bekkenfysiotherapeuten maken gebruik van de NIMOC-methode. Dit is een ‘nieuwe’ behandelmethode voor het behandelen van rug- en bekkenklachten, waaronder stuitpijn. Deze methode geeft een extra mogelijkheid om patiënten met stuitpijn, bekkenpijnklachten, liesklachten en anuskramp te behandelen.

Om een volledig beeld te krijgen van uw bekkenbodem, is een inwendig onderzoek vaak wenselijk. De bekkenbodem is een inwendig gelegen spier, die alleen via een inwendig onderzoek goed beoordeeld kan worden. Tijdens dit onderzoek controleert de bekkenfysiotherapeut de spierfunctie en brengt eventuele pijnpunten in kaart. Daarnaast kan de bekkenfysiotherapeut ook onderzoeken of er sprake is van een verzakking.

Er kunnen redenen zijn dat een inwendig onderzoek belastend voor u is. Wanneer u dit moeilijk vindt om te bespreken, verwijzen wij graag naar brief voor zorgprofessionals.

Maak direct een afspraak

Bel of mail en plan een afspraak met één van onze specialisten.
Margareth Joosten-Brands
Margareth Joosten-Brands
  • Bekkenfysiotherapie;
  • Bekkenwerkgroep Zwolle e.o.;
  • Regiogroep bekkenfysiotherapie Hardenberg;
  • Stagebegeleiding bekkenfysiotherapie en echografie.
BIGnummer: 19033262504
Meryl Tetelepta
Meryl Tetelepta
  • Algemene fysiotherapie;
  • Bekkenfysiotherapie i.o.;
  • Dryneedling;
  • Oncologische revalidatie;
  • Echografist;
  • Aangesloten bij Chronisch ZorgNet.
BIGnummer: 79914971404

Wie behandelt mij?

Deze medewerkers zijn gespecialiseerd in deze behandeling. 

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken? Neem dan contact op via onderstaande gegevens of vul het contactformulier in. 

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten